phone call email pin

Работа с мотокар

   Всяка фирма-производител на мотокари разработва и предлага на клиентите си при покупка инструкция за експлоатация на съответната машина.

Не винаги обаче тези инструкции стигат до водачите, тъй като голяма част от мотокарите с които располагат фирмите са втора употреба, а при закупуването на нови такива, обикновено документациите – паспорт, ръководство за експлоатация остават в офисите на фирмите.

Това е неправилна практика, тези ръководства в които се съдържат и инсрукции за експлоатация и правила за безопасна работа, трябва да бъдат предоставяни на водачите, разбира се преведени на разбираем език.

           

 Инструкцията за експлоатация на мотокар съдържа:

 1. Описание на модела мотокар;
  • общ вид (изглед);
  • геометрични размери;
  • компоненти, свързани с безопасността (вилична рамка, клаксон,  фар, защитен покрив, огледало за задно виждане, заден фар, мигачи, колан, задно и предно LED осветителни тела,  ръчна спирачка, крачна спирачка.
  • товароподемност, товарни диаграми;устойчивост и център на тежестта;

Принципът на работа на повдигача е като при люлката. Предните колела действат като опорна точка, а центърът на тежестта (ЦТ) на машината и на товара трябва да са балансирани. Този принцип се използва при повдигане на товар. Всеки предмет има център на тежестта. Когато повдигачът вземе товар, машината и товара имат нов, комбиниран център на тежестта. Устойчивостта на повдигача се определя от неговия център на тежестта, а когато е натоварен – от комбинирания. Когато мачтата се накланя напред-назад или нагоре-надолу, центърът на тежестта се променя. 

           Центърът на тежестта и устойчивостта на натоварен повдигач зависят от множество         фактори като размер, тегло, форма, позиция на товара; наклона на повдигателната уредба;   налягането и динамичните сили, появяващи се когато машината се движи 

            Ако центърът на тежестта се измести пред управляемия мост, то машината ще се наклони напред; а ако се измести встрани от линиите от двигателните колела към центъра на управляемия мост – машината ще се наклони настрани. 

 

 • предупредителни табели и етикети ,(не стой под вилици, не стъпвай на вилици и др.) ;
 • органи за управление и контролни прибори ( лост на ръчна спирачка, волан, табло, ключ за мигачи, лост за повдигане и спускане,лост за наклон (джойстик), реверсор за движение напред/, ключ за светлини,  педал за ускорение, спирачен педал, педал за бавен ход (при мотокари с ХДП), лост за настройка на кормилната колона, лост за освобождаване на капака на двигателя, датчик за налягане на маслото, температурен датчик, брояч на моточасове и др.

При по-новите модели мотокари компютър следи всички системи на мотокара и подава визуална информация на водача.


2. Експлоатация

  • Проверка при спрян двигател - външен оглед на мотокара- ходова част, гуми, закрепване на ходовите колела, състояние на носещата верига, маркучите и холендровите връзки, здравината на металоконструкцията, вилиците и ключалките на вилиците, наличие на следи от работни течности, преглед на нивата им, състоянието на газовата уредба на мотокарите с такава;

В сменен дневник (чек-лист)  се записват повреди или неправилна работа.  Не извършвайте никакви работни дейности с повреден повдигач, той може да работи само в добро техническо състояние. Ако се налага ремонт, поставете табела НЕ РАБОТИ на машината и вземете ключа. 

 

В инструкцията има указания за стартиране на мотокара при студен двигател, зима, лято, бензинов, дизелов, с газово гориво.

  •  Безопасното качване и слизане от мотокара (с лице към машината)

 

След запалване на двигателя -проверка на всички движения на повдигателната уредба, работата на разпределителите и клапаните КОХУ на хидравликата;

 • проверка на движение на мотокара „напред“ и „назад“ , завиване в двете посоки;
 • проверка на спирачна и кормилна системи;
 • проверка на светлини и клаксон.

 

В инструкцията се описват общовалидните правила за безопасна работа през товаро-разтоварния процес.(Те могат да бъдат допълвани с вътрешните правила на всяка фирма).

В инструкциите за експлоатация на производителя на даден мотокар може да бъдат включени специфични правила, адаптирани към дадената конструкция, затова е важно водачите да са запознати с инструкцията на производителя.

В Р. България общовалидните правила за безопасна работа и поддръжка са регламентирани в Наредба №10 -“Здравословни и безопасни условия на труд при работа с електрокари и мотокари“

 

Поддържането и ремонта на мотокарите също се регламентират в инструкциите за експлоатация. По правило тази дейност се извършва от специализирани фирми. На определен брои моточасове се сменят масла, филтри, при необходимост се регулират клапани, обороти на двигателя, подмяна на резерни част и цялостна проверка на работата на мотокара.

В ремонтен дневник се записва извършената работа по поддържането , ремонта и подмяната на части.

Контакти

И-мейл: ucprofesional@gmail.com
Телефон: 02/ 97 44 777
Мобилен телефон: 0886 676 212

Адрес:
София бул. Цариградско шосе и ъгъла с бул. Андрей Сахаров зад хотел Метрополитен
жк. Младост бл. 1В - Курсове и обучение

Благоевград, Банско, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Якоруда:
Тел. 0894 730 045 инж. Николай Марудин - регионален представител

Пловдив, Асеновград, Сопот, Карлово, Калофер, Раковски:
Тел. 0879 392 832